produkty spożywcze

Będą duże podwyżki za produkty spożywcze

W lutym tego roku produkty spożywcze były droższe średnio o 10 proc. w skali roku – dane z „Indeksu cen w sklepach detalicznych”. Wzrost odnotowano w 10 z 12 kategorii produktów. Eksperci rynku twierdzą, że to początek drożyzny – duże podwyżki dopiero przed nami.

Z ogólnopolskiej analizy cen detalicznych, która zajmuje się UCE Research i Hiper-Com Poland wynika, że w lutym 2022 roku było drożej o około 10 proc. w porównaniu z tym samym miesiącem w 2021 roku.

Najbardziej podrożały rok do roku produkty tłuszczowe – jak olej, który zdrożał o ponad 90 proc., masło czy margaryna, ale także nabiał. Znacznie zdrożało też mięso – średnio o 25,2 proc. Najbardziej wołowina, ale też drób. Przewiduje się też, że ceny mięsa będą rosły. Ponad średnią wzrosły też ceny warzyw – na czele z kapustą, cebulą i ogórkami.

Wzrosty są skutkiem m.in. pandemii koronawirusa oraz galopującej inflacji, ale też wojny w Ukrainie. Trzeba spodziewać się większych podwyżek. Wojna między Rosją i Ukrainą będzie skutkowała wzrostem cen produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Poza tym rosną też ceny paliwa i energii oraz koszty transportu, pracy i magazynowania, a każdy z tych elementów ma wpływ na cenę produktu końcowego.

fot. Squirrel_photos / Pixabay