Mięso tanieje – czy to skutki pandemii koronawirusa?

Mimo że ceny wielu produktów spożywczych stale rosną, tanieje mięso. Ministerstwo Rolnictwa domaga się dopłat do jego przechowywania od Brukseli.

Polacy coraz częściej składają wnioski o przyznanie dopłat do prywatnego przechowywania wołowiny, masła, serów i mleka w proszku. Unia Europejska wygospodarowała na ten cel 80 mln euro.

Jednak wsparcia żądają także producenci drobiu i wieprzowiny – domagają się uruchomienia rezerwy kryzysowej, którą stworzono w budżecie Europejskiego Funduszu Gwarancji Rolnych na wypadek kryzysów wpływających na produkcję rolną. Na ceny mięsa w dużym stopniu wpłynęło m.in. zamknięcie restauracji – ceny wieprzowiny spadają w całej Europie. Drugim istotnym problemem jest niedobór pracowników w rolnictwie – brakuje aż ok. 500 tys. osób do pracy, na co wpłynął też wyjazd z Polski Ukraińców. Polacy, mimo że stracili pracę, nie chcą pracować w gospodarstwach.

Ewelina

fot. TheAngryTeddy